Turkije en Rojava

Het Ankara regime slaat strenge taal uit. Koerdische strijdkrachten mogen niet verder oprukken in Syrië. Dat willen de Turken niet, zeker omdat grote delen van de noordelijke grens al in handen zijn gevallen van de Volksbeschermingseenheden YPG. Ankara beschouwt de Koerdische vrijheidsstrijders als ”terroristen” omdat ze de idealen van PKK leider Öcalan nastreven. Premier Ahmet Davutoğlu vindt daarom ook dat Turkije keihard moet optreden tegen de Koerden, om zo het etnisch nationalisme veilig te stellen!

Syrië wordt nu aan alle kanten aangevallen. Russen, Amerikanen, Fransen en nu ook Nederlanders vliegtuigen gaan bommen werpen op IS gebied. De Russische aanvallen op Syrië hebben echter ook een ander doel dan alleen de IS verzwakken. Moskou wil namelijk ook de rebellen uitschakelen die door het westen gesteund worden. Natuurlijk zal Vladimir Poetin dat nooit toegeven, maar de bombardementen laten zien dat de doelwitten van de Russische luchtmacht niet enkele  en alleen bestaan uit IS gebieden!

Turkije moet ondertussen met lede ogen toekijken hoe steeds meer gebied aan de grens in handen komt van de Volksbeschermingseenheden. Deze Koerdische strijdkrachten vechten al vijf jaar voor autonomie en behoren anno 2016, tot de beste strijders tegen de Islamistische Staat. Dat bevalt Ankara helemaal niet, zeker omdat Rojava zich baseert op de idealen van PKK leider Abdullah Öcalan. Turkije wil dus kost wat kost voorkomen dat de Koerden een eigen staat kunnen oprichten. Stiekem moet Ankara gehoopt hebben dat de reactionaire islamieten, in staat waren om de Koerdische regio’s te veroveren in 2014. Maar door hun enorme doorzettingskracht wisten YPG, YPJ en delen van het Vrije  Syrische Leger om de Koerdische stad; Kobani te houden. De slag om dit dorp kan vergeleken worden met de titanenstrijd om Stalingrad. Net als de Sovjet legers wisten de Volksbeschermingseenheden de vijand te verslaan!

Niet alleen een nederlaag voor de IS, maar ook voor Ankara. Toen duidelijk werd dat de YPG niet verslagen zouden worden, begon Ahmet Davutoğlu met een militaire interventie te dreigen. Volgens de Turkse premier is de YPG/YPJ een bende ”terroristen” en ”moordenaars” geen haar beter dan de Islamistische Staat. Iedereen weet dat de Koerdische strijdkrachten behoren tot de meeste progressieve en anti-sektarische legers in de Syrische burgeroorlog. Koerden, Arabieren en andere minderheden werken samen om Rojava (Syrisch Koerdistan) op te bouwen. Het Arabisch is een nationale taal binnen de kantons, dat bewijst dat er van sektarisme geen spraken is. Maar de rechtse Davutoğlu brult leugens en onwaarheden om het Turkse volk te vergiften met etnisch nationalisme!

Dat de Koerden in Turkije onderdrukt worden is een feit. In de jaren 80/90 werden duizenden Koerdische dorpen vernietigd door het Turkse leger. Volgens de streng nationalistische leer van de staat, moeten alle inwoners van Turkije zich Turks gedragen en ook Turks spreken. Koerden maken bijna 20% van de totale bevolking uit, maar het Ankara regime heeft ze nooit erkend als eigen volk. Ook etnische Armeniërs die helemaal in het oosten aan de grens met Armenië wonen, worden verplicht om zich aan de Turkse cultuur te onderwerpen. De PKK is geboren uit de strijd tegen het wrede nationalisme. Van oorsprong een stalinistische partij die trouw was aan de dogma’s van Moskou. Tegenwoordig streeft de PKK het democratisch confederalisme na, wat de Democratische Unie Partij (PYD) in Noord Syrië probeert te realiseren!

Het bezoek van Ahmet Davutoğlu aan Nederland werd natuurlijk niet goed ontvangen door de Koerdische gemeenschap. Zeker omdat het Turkse leger begonnen is het met het beschieten van Rojava. Lange afstandswapens vuren vanaf de Turkse grens, om de YPG strijdkrachten ervan te weerhouden om verder op te rukken. Als het Ankara regime ook met een grondinvasie begint, dan kan je spreken over een volledig escalatie. Rojava zal dan te maken hebben met drie vijanden: Het Al-Assad regime, de Islamistische Staat en Ankara. Op dit moment houdt Bashar Al-Assad zich niet bezig met Rojava, dus is alleen de IS op dit moment de grootste bedreiging voor de kantons!

Nederland participeert al in de bombardementen op Syrië. Ook bommen van de Koninklijke Luchtmacht vallen op doelen die de Amerikanen bepalen. Hoeveel onschuldigen zullen door Nederlands toedoen sterven? Waarom moest dit kikkerlandje weer zo nodig laten zien dat ze met de grote imperialistische jongens mee wou doen. Nederland draagt in feite ook verantwoording voor de opkomst van de IS. Toen de Amerikaanse oorlogscrimineel George W. Bush, via leugens en onwaarheden Irak binnen viel in maart 2003, stond professor Jan Peter Balkenende trouw naast de grote leugenaar!

In Ankara ontplofte op 17 februari een bom toen twee bussen met beroepsmilitairen voorbij kwamen. 28 werden gedood en 61 raakte gewond. De aanslag op de militairen kan een wraakactie van de PKK geweest zijn, omdat Turkije in 2015 honderden PKK militanten vermoord heeft in Noord Irak. Maar of het echt een Koerdische wraakactie was kan nog niet gezegd worden. Want ook de Islamistische Staat heeft aanslagen in Ankara gepleegd. Hoe dan ook het geeft Recep Tayyip Erdoğan precies dat wat hij nodig heeft; steun van het volk. Als de Koerden echt achter de aanslag zitten dan zullen de Turken keihard terug slaan. 28 militairen zijn gedood, Ankara zal zeker honderden PKK strijders laten afslachten. Het is misschien zelfs mogelijk dat het Turkse leger een aanval op Rojava opent, want de PYD is net zo erg als de PKK beweert het Ankara regime!

Revolutionair socialisten roepen Turkse arbeiders op om zich tegen het etnisch nationalisme van hun leiders te keren. Turkije moet onmiddellijk stoppen met het beschieten van Rojava en Irakees Koerdistan. De PKK moet geen wraakacties meer uitvoeren want dat versterkt juist de staats repressie tegen de Koerdische bevolking in Turkije. Volgens sommige berichten heeft de Turkse luchtmacht al aanvallen uitgevoerd op PKK kampen in Noord Irak (Irakees Koerdistan). De Koerden in Irak zijn niet zo  verbonden met de PKK strijd dan bijvoorbeeld de PYD in Syrië is. Irakees Koerdistan wordt bestuurd door kapitalistische krachten en de aanhang van Abdullah Öcalan is er zwak. Door PKK stellingen aan te vallen hoopt het Ankara regime, dat de regering in Noord Irak de aanhangers van Öcalan verjaagt!

Arbeiders moeten zich verzetten tegen de sektarische lijn van Davutoğlu en Erdoğan. Daarnaast echter moeten de Koerden zich ook realiseren dat elke wraakactie van hun kant, beantwoord zal worden met massaal staatsgeweld. De Turkse luchtmacht is in staat om duizenden PKK kampen te vernietigen, zelfs als die zich buiten Turkije bevinden. Daarnaast kan het zo ver komen dat een grondoffensief wordt ingezet om Rojava van de kaart te vegen, want de kantons vormen een doorn in het oog van het Ankara regime!

 

Mark Rutte met zijn Turkse collega!

Mark Rutte met Ahmet Davutoğlu

Advertenties