Referendum was populistische truc

De Oekraïense president; Petro Poroshenko laat zich niet klein krijgen door de afwijzing van het associatieverdrag door de Nederlandse bevolking. De oligarch van Oekraïne zal zijn land richting de neoliberale EU trekken. Het GeenPeil referendum van 6 april 2016 gaf duidelijk aan, dat de Nederlanders tegen waren. De opkomst bleef echter dramatisch laag, slechts 32,2% deed moeite om VOOR of TEGEN te stemmen. Duidelijk is wel dat de tegenstanders massaal kwamen opdagen. 61,1% van die 32,2% stemde tegen. Dit is precies wat de organisators van GeenPeil wouden bereiken. GeenPeil is een product van de rechtse website GeenStijl, waar nationalisten, populisten en racisten kunnen klagen over linkse activisten, de strijd tegen Zwarte Piet en vluchtelingen van islamistische afkomst!

Wat nu? Mark Rutte zit in de klem, hij kan de uitslag negeren en gewoon het associatieverdrag met het Kiev regime steunen. Maar dan krijgen de rechtse populisten precies waar ze op hoopte. GeenStijl en de PVV zullen maar wat blij zijn als de VVD en PvdA de uitslag negeren en trouw blijven aan de Europese heersende klasse. Het referendum was dan ook een populistische truc, met de bedoeling om het ”WIJ” (boze burgers) tegen ”HUN” (politieke elite) te versterken. De inzet was Oekraïne, een voormalige Sovjet republiek en door het neoliberale kapitalisme volledig corrupt gemaakt. Dit land wordt sinds een klein jaar bestuurd door een pro-Europese oligarch: Petro Poroshenko. In het oosten van het land, vechten chauvinistische rebellen tegen de regering in Kiev. Deze separatisten willen dat de regio’s Donetsk en Luhansk zich afsplitsen van Oekraïne en aansluiting zoeken bij Rusland!

Oekraïne heeft veel Russisch sprekende burgers boos gemaakt, door het communisme (met name het stalinisme) te verbieden en Sovjet symbolen te vernietigen. Daarnaast kijkt de politie nu de andere kant op, wanneer rechtse Oekraïense nationalisten erop los slaan en hun antisemitische haatteksten op gevallen Lenin beelden kladderen. Russische burgers in het oosten kwamen hierdoor in opstand en laten zich leiden door chauvinisme, aangemoedigd door de Russische staatsmedia. Ze keren zich af van Oekraïne en willen dat hun steden deel worden van de Russische Federatie. Net als het schiereiland de Krim, willen veel etnische Russen niets meer te maken hebben met de Poroshenko regering die zich heel onpopulair heeft gemaakt!

De Europese Unie is echter blij met Poroshenko. Hij is wel bereid om een pro-Europese koers te varen, anders dan zijn voorganger Viktor Yanukovich. Europa wil Oekraïne erbij hebben en daar is Vladimir Poetin niet van gediend. Hij wil kost wat kost voorkomen dat de EU oprukt richting de Russische grens. Het Kremlin moet al 27 jaar toekijken hoe voormalige Sovjet republieken, toenadering zoeken tot het westen. Oekraïne is het grootste ex-Sovjet land in Europa. Met uitzondering van Belarus (Wit-Rusland) en Moldavië zijn alle Europese landen meer EU gezind dan Moskou trouw!

Poetin speelt daarnaast op Russisch nationalisme. Hij wil de Russen afleiden van het keiharde feit dat zijn regime voor enorme ongelijkheid heeft gezorgd. Poetin en zijn vriendjes zijn rijk, steenrijk en enorm corrupt. Ze beheren de gehele Russische economie, meestal via staatsbedrijven. Wat nog wel privé bezit is in Rusland behoort dan weer tot de oligarchie, die het zich niet kan veroorloven om tegen Poetin te zijn. De ”tsaar” heeft al vaker oligarchen laten arresteren wanneer die kritiek op zijn beleid hadden. Daarom is de heersende klasse van Rusland trouw aan het Kremlin, om hun eigen rijkdom te beschermen!

Voor zowel Oekraïense als Russische arbeiders is het leven na 27 jaar kapitalisme een hel op aarde. Onder het stalinisme was het leven lastig, maar er waren (beperkte) sociale voorzieningen. Deze voorzieningen zijn tegenwoordig alleen nog beschikbaar voor arbeiders met een boven modaal inkomen. Vakanties zijn alleen nog te betalen als je tot de middenklasse behoort, wat bij ons modaal zou zijn. Een Russische arbeider verdient ongeveer 400 euro netto per maand, een Oekraïense arbeider moet het met minder dan 200 euro netto doen. Miljarden aan dollars en euros liggen veilig op de privé bankrekeningen van types zoals Poroshenko en zijn oligarchie!

In Nederland heeft GeenPeil geprobeerd om een kloof te graven tussen onze arbeidersklasse en de Oekraïense arbeiders. In Oekraïne denken vele dat het associatieverdrag voor meer welvaart zal zorgen. Deze arme mensen zijn er heilig van overtuigd dat het neoliberalisme van de Europese Unie, hun leven zal verbeteren. Dit is helaas een overtuiging die ontstaan is na de ondergang van het stalinisme, dat Europa voor welvaart en democratie staat, een nasleep van onze propaganda uit de koude oorlog. We zien de resultaten van 12 jaar EU lidmaatschap in landen zoals Polen, Bulgarije en Roemenië. Vooral in Roemenië wil al meer dan de helft van de bevolking terug naar de tijden van dictator Nicolae Ceaușescu. Ook in Bulgarije heerst nostalgie richting het stalinisme, niet de dictatuur van dat systeem maar de (beperkte) sociale zekerheid. We kunnen dus zeggen dat een groot deel van Oost Europa niets gewonnen heeft, behalve natuurlijk een kleine kapitalistische elite die wist te profiteren van privatiseringen en marktwerking in de jaren 90!

GeenPeil en haar moederorganisatie GeenStijl willen verdeeldheid. Ze zijn rechts nationalistisch en hebben de grootste lol om politiek incorrect over te komen. Zo maakte hun rechtse omroep PowNed een filmpje over de Bijlmer in Amsterdam. Daar gingen twee PowNed ”journalisten” naartoe, alsof ze wilde dieren gingen bekijken in een dierentuin. Terwijl oerwoud geluiden te horen waren deden de ”journalisten” alsof de mensen van de Amsterdamse wijk, te voederen waren met KFC producten. Omdat de bewoners grotendeels zwarte mensen zijn, is het natuurlijk door en door racistisch. Zeker omdat PowNed de combinatie maakt tussen zwarte mensen, oerwouddieren en het idee dat je ze moet voederen!

PowNed staat bekend om hun sensatie gerichte ”journalistiek”. Waarbij ze vooral de illusie willen kweken dat ze het doen voor het ”normale volk”. Dit populisme zien we vooral terug in hun manier van berichtgeving. Alsof PowNed zich wil inzetten voor vrouwen, arbeiders, migranten en de strijd tegen racisme, neoliberalisme en kapitalisme. Echt niet? PowNed vindt dat alles in Nederland supergoed is en haalt haar rechtse neus op voor feministen, linkse activisten en anti-racisten. De omroep heeft ook een minachting voor vluchtelingen en manipuleert opnames om die groep negatief neer te zetten. Zo deden ze bericht over een Syrische vluchteling, die als een ”seksueel gefrustreerde viespeuk” werd neergezet. Door manipulatief knip- en plakwerk van  PowNed kreeg de kijker een foutief beeld waardoor het stereotype beeld van de ”seksistische Arabier” werd versterkt!

Maar wat vooral af te keuren is aan GeenStijl is dat ze asociaal gedrag aanmoedigen. Ze roepen op om tegen vluchtelingen te demonstreren puur om nationalisme aan te moedigen. Ze schrijven dat vrouwen niet moeten zeuren (opkomen voor gelijk loon) en dat alle linkse activisten allemaal maar ”domme” hippies zijn. GeenStijl verspreid leugens, halve waarheden en is daarmee net zo erg als het Amerikaanse; Fox News, dat zich ”eerlijk en neutraal” noemt. We weten allemaal hoe Fox News het conservatisme (en racisme) in de VS een stem geeft. Rechtse figuren kunnen op deze zender altijd klagen over de ”socialistische” Democraten, de ”communistische” president Obama en hoe ”gevaarlijk” moslims zijn voor de gemeenschap!

De rechts populistische website en omroep speelt op onderbuik gevoelens waarin angst voor de vreemdeling centraal staat. Onder het motto van de vrijheid van meningsuiting en politiek incorrect gedrag vinden GeenStijl en PowNed dat ze alles mogen en alles kunnen. Ze zien zich als ”stem van het volk” dat tegen de ”linkse multiculturele elite” zou zijn. Een fictief plaatje omdat er helemaal geen linkse elite bestaat. De elite in dit land is neoliberaal, kapitalistisch en helemaal niet links ingesteld. Toegegeven er is een progressieve bourgeoisie, waartoe je Democraten 66, GroenLinks en de Partij van de Arbeid kunt rekenen. Maar deze laag van de heersende klasse is enkel en alleen progressief op sociale thema’s zoals tolerantie voor andere religies en volkeren. Op economisch gebied steunen ze net zo hard de neoliberale politiek van de regering!

Wat gaat Mark Rutte nu doen? Gaat hij echt tegen Brussel zeggen dat Nederland het verdrag afkeurt? Gaat hij zijn veto gebruiken? Dan haalt hij zich de woede van de gehele EU over zich heen. Het Nederlandse kapitalisme zal daar niet blij mee zijn, die zien grote winsten bij het associatieverdrag met Oekraïne. Nee, het bedrijfsleven moet niets hebben van dat rechts nationalisme wat vooral Wilders en zijn PVV uitstralen. Natuurlijk is hij een mooi wapen tegen politiek links, maar als het om handel gaat is de PVV te beperkt tot Nederland. Wilders wil de grenzen sluiten en het vrije verkeer van personen en goederen stoppen. Daar is het kapitalisme natuurlijk niet blij mee. Zeker omdat de rechtse leider ook tegen goedkope arbeiders uit Oost Europa is, arbeiders die Nederlandse kapitalisten dolgraag uitbuiten!

De uitslag van het referendum toont dat er weinig animo was. Met een opkomst van slechts 32,2% is duidelijk dat Nederlanders gewoon te weinig interesses toonde. Dat is een klap in het gezicht van GeenPeil dat juist draaide op het idee dat het ”volk” nu eens kon beslissen. Het volk bleef echter grotendeels thuis en als nog meer mensen niet waren gaan stemmen was het referendum ongeldig verklaart door de lage opkomst. Maar het is geldig en daarmee is Nederland officieel TEGEN het verdrag met Oekraïne. Poroshenko geeft er niets om. Hij zal zijn land aan de Europese Unie binden en het neoliberale systeem aanvaarden. De zet is nu aan Mark Rutte! Wat gaat hij doen?

 

GeenStijl verslaggever Jan Roos. De rechtse populist achter het referendum!

GeenStijl verslaggever Jan Roos. De rechtse populist achter het referendum!

Advertenties