De mythe van het ”tolerante” Nederland

Nederland is geen tolerante natie, ook al zullen veel Nederlanders dat wel denken. Wie ”wit” is zal inderdaad nooit te maken krijgen met racisme of afwijzing op diens huidkleur. Maar gekleurde of ”zwarte” Nederlanders weten wel beter. Er is spraken van racisme en diepe minachting voor iedereen die ook maar twijfelt aan onze ”tolerante cultuur”. Dit dogma is ontstaan omdat ”witte” Nederlanders nooit geconfronteerd zijn met het racisme uit het verleden. Bij ons is nooit een diepe maatschappelijke discussie ontstaan waardoor het racisme in feite kon blijven bestaan!

Waar herken je racisme aan? In feite al meteen op social media, waar Nederlanders niet vies zijn om racistische reacties te plaatsen als zwarte activisten en antiracisten stelling nemen tegen de dogma van een ”tolerant” Nederland. Vooral de discussie rond Zwarte Piet laat zien hoe een groot deel van wit Nederland het racisme tolereert tegen zwarte activisten die tegen Zwarte Piet strijden. Natuurlijk is niet elke ”witte” Nederlander een racist, maar hij/zij laat wel toe dat racisten hun haat kunnen verspreiden. Want ze zijn het eens met de stelling van de racisten!

Op social media zoals Facebook denken de witte racisten dat ze vrij spel hebben. Toen het Nederlandse jongerenelftal een foto uploadde kreeg het team een golf van racistische reacties. Waarom? Omdat bijna alle spelers niet volledig wit (blank) waren. De hetze tegen het jongerenteam toont aan dat racisme bestaat in het zogenaamde ”tolerante” Nederland. Jongeren van Turkse of Marokkaanse afkomst hebben al op jonge leeftijd te maken met discriminatie en afwijzingen op grond van hun etniciteit. Dit leidt ertoe dat een groot deel van deze groep zich gaat vervreemden van de samenleving!

Toen Sylvana Simons (presentatrice) aangaf lid te worden van ”DENK” werd ze bedolven onder racistische reacties. Veel ”witte” Nederlanders willen haar het liefst deporteren als zwarte slavin, omdat ze als BN’er vecht tegen racisme en niet aan de zijkant staat. De politieke partij ”DENK” is in de ogen van Revolutionair Socialistische Media geen alternatief op de kapitalistische partijen. Maar ze trekt wel wat antiracisme activisten omdat diens leiders beweren tegen racisme en discriminatie te strijden. Toch is ”DENK” helemaal niet zo progressief. Omdat de partij geen stelling neemt tegen onderwerpen die gevoelig liggen in islamistische landen, zoals het onderdrukken van andersdenkenden en etnische minderheden!

”DENK” meent echter wel dat men in Nederland stil hoort te staan, bij het keiharde feit dat discriminatie en racisme bestaan. Dat is wat geen enkele politieke partij in Nederland echt aandurft. Ook de SP die vooral door ”witte” personen wordt geleid, durft niet aan het thema; racisme en discriminatie te komen. Vermoedelijk omdat de partij uit dezelfde vijver vist als de PVV. Een echte socialistische partij had allang fel moeten knokken tegen de discriminatie op de arbeidsmarkt voor jongeren van niet-westerse afkomst. Ook de strijd tegen Zwarte Piet zou door alle socialisten gesteund moeten worden. Maar dat gebeurd niet omdat ook bij de ”Sociaaldemocratische” Partij het idee van een ”tolerant” Nederland heerst!

De afkeer van veel ”witten” tegenover de vluchtelingen uit Syrië zegt genoeg. Hun diepe minachting voor mensen die oorlog en geweld ontvluchten, heeft allemaal te maken met de onzekerheid en woede die heerst onder de ”witte” arbeidersklasse. Rechtse populisten beweren dat de buitenlanders schuld zijn. Doordat er geen arbeiderspartij bestaat die eenheid kan eisen tegen deze populistische leugens, gelooft nu een groot deel van de ”witte” arbeidersklasse dat Syrische vluchtelingen maar tegengehouden moeten worden, omdat ze allemaal ”gelukzoekers” zouden zijn!

Het racisme in Nederland groeit omdat de onzekerheid groeit. Onzekerheid en diepe woede is het resultaat van 30 jaar neoliberaal wanbeleid. Dit beleid wordt door alle grote politieke partijen gesteund en helaas ook door GroenLinks en delen van de SP. Want waar de SP in coalities zit met VVD, D66 of CDA wordt neoliberaal beleid  slechts beperkt of erger; gedoogd. Want als de SP besluit om ”regeringsverantwoordelijkheid” te nemen, dragen ze ook verantwoordelijkheid voor de resultaten. Een echte socialistische partij moet juist keiharde oppositie voeren tegen de aanvallen op de arbeidersklasse en niet proberen om de schade te beperken door compromissen te sluiten!

Helaas hebben wij geen arbeiderspartij, geen partij die voor een socialistisch Nederland wil strijden. Door sociaal democratisch en stalinistisch verraad, leeft bij een groot deel van de Nederlandse arbeiders het foutieve idee dat socialisme niet kan werken. Gezien de rechtse propaganda die door de media wordt verspreid is dat ook logisch. Wie geeft anno 2016 nog tegenwind tegen de stroom aan leugens en onwaarheden? Wie durft nu een duidelijk socialistisch alternatief te presenteren zonder dat een politicus of diens partij meteen met Stalin en Mao gelijk geschakeld wordt?

Daarom zijn veel socialisten verrechtst. Sommige hebben de strijd opgegeven en proberen nu een sociaal kapitalisme na te streven. Anderen zijn gematigde socialisten en zoeken wanhopige compromissen met de lakeien van het kapitalisme. Ondertussen kunnen de racisten gewoon doorgaan met hun haat propaganda. In Nederland is de omroep PowNed een mooi voorbeeld. Deze rechts populistische organisatie bevordert de racistische onderbuik gevoelens van de ”witte” Nederlanders en is niet vies om racisme als ”humor” te maskeren!

Antiracistische activisten zoals Sylvana Simons en Quinsy Gario hebben het dan ook niet makkelijk. Hun strijd wordt namelijk verworpen door de ”witte” meerderheid, die dogmatisch in het sprookje van het ”tolerante” Nederland gelooft. Voor hun zijn deze activisten; ”zeurpieten” en ”herriemakers”. Vooral omdat ze een keihard feit weergeven waar veel ”witten” niet aan durven denken, dat hun land namelijk helemaal niet zo tolerant is. Buitenlanders weten al jaren dat het beeld van het ”tolerante” Nederland, fictief is. Amerikanen en Britten merkte al in de (progressieve) jaren 70, dat de ”witte” Nederlander helemaal niet zo progressief was. Hoewel men toleranter werd voor homoseksuelen en de kerken hun machtspositie verloren, werd op het gebied van antiracisme maar weinig vooruitgang geboekt!

Zwarte Piet is maar één voorbeeld. Zo is net bekend geworden dat de Nederlandse politie doet aan etnisch profileren. Dat houdt in dat ze mensen aanhouden puur op hun etniciteit. Toen een auto met jongeren aan de kant werd gezet, deed de agent dat omdat de auto te duur leek voor ”Marokkaanse jongeren” en uit een andere stad kwam. De agent leefde in de racistische veronderstelling dat de jongeren de auto gestolen moesten hebben, omdat bij de politie blijkbaar de geest heerst dat ”Marokkanen” allemaal armoedig en crimineel zouden zijn. Ook toen rapper; Glenn de Randamie werd aangehouden was etnisch profileren de oorzaak. Want het was verdacht dat een zwarte man in een dure SUV reed!

Dit zijn geen incidenten, etnisch profileren bestaat alleen zullen ”witte” Nederlanders er niets van merken. Want ”witten” zijn de meerderheid en ervaren geen racisme en discriminatie op grond van hun huidskleur. Revolutionair socialisten roepen daarom op om keihard verzet aan te kaarten tegen racisme in de samenleving. Dit houdt niet in dat wij nu ”DENK” gaan steunen. NEE, deze partij is niet het alternatief op de kapitalistische ellende. Wat wij arbeiders nodig hebben is een partij voor de arbeidersklasse. Een partij die alle werkende mensen samenbrengt ongedacht huidskleur. Die partij bestaat echter niet in Nederland. De SP weigert uit opportunisme om antiracistische activisten te steunen en PvdA & GroenLinks steunen juist de oorzaak van alle ellende, het neoliberale kapitalisme dat arbeiders tegen elkaar opgezet om zo aan de macht te blijven!

 

Advertenties