Belgische luchthaven in dienst van de Chinese dictatuur

Dat de Chinese staats-kapitalistische dictatuur op socialisten jaagt is algemeen bekend bij Revolutionair Socialistische Media. We weten heel goed hoe het neoliberale regime van de Chinese ”Communistische” Partij, marxistische critici de mond snoert. Zo was er het verhaal van een jonge Chinese socialist die voor de veiligheidsdienst moest spioneren en wist vluchten naar Zweden. Nu komt een verhaal dat de grote kranten koppen niet snel zal halen, maar toch zo belangrijk is. Het verhaal van een Chinese socialist die door luchthaven beveiliging gezien wordt als ”extremist” omdat  hij strijd tegen de dictatuur in China! 

We praten over ”Jaco” (schuilnaam) een revolutionair socialist uit Hong-Kong, waar critici van Beijing nog gedeeltelijk met rust gelaten worden. Jaco is lid van Socialistische Actie, een groep van Chinese marxisten die zich verzetten tegen de pogingen van het Beijing regime, om alle critici in Hong-Kong het zwijgen te doen opleggen. Voor de zomerschool van de Linkse Socialistische Partij in België, reisde Jaco naar Europa. Op de luchthaven van Brussel werd hij opgepakt door de beveiliging!

De jonge Chinees was ”verdacht” omdat hij een T-shirt droeg van http://www.socialistworld.net de nieuws site van het Comité voor een Arbeiders Internationale. De beveiliging nam hem meteen mee en hij moest dertig t-shirts en  usb-sticks afgegeven. Volgens de beveiliging wou hij ”illegale zaken” doen België. Dit is natuurlijk onzin, want die dertig t-shirts waren alleen bedoeld om uit te delen bij de internationale zomerschool, zonder winstoogmerk. Jaco stelde kritische vragen waarom hij zomaar opgepakt werd, daar hielden de beveiligers niet van en dus werd de Belgische politie erbij gehaald!

Die begonnen Jaco als een ”terrorist” te ondervragen. Waarom hij voor Socialistische Actie werkte, wat deze organisatie doet en waarom hij naar België kwam. In de ogen van de Belgische politie zijn Chinese socialisten blijkbaar ”extremisten”, zo ziet het Beijing regime het ook. De politie agenten namen zijn telefoon ook in beslag, die mocht hij niet uitzetten want dat was ”verdacht”, toen werd Jaco in de handboeien geslagen en als een ”crimineel” afgevoerd naar een speciale ruimte op de luchthaven!

Toen kwam de aap uit de mouw. De Belgische politie vindt namelijk dat socialisten ”extremisten” zijn en dat Socialistische Actie aan ”illegale handel” doet. Dat laatste is een façade, want het ging voornamelijk om het feit dat Chinese socialisten actief meedoen met de pro-democratie beweging tegen de Beijing dictatuur. De politie agenten zeiden tegen Jaco dat in België men daar niet van gediend was (mensen die tegen een bevriende dictatuur strijden)!

Na twee uur lieten ze de jonge socialist gaan. Hij kon zijn dertig t-shirts en usb-sticks alleen terug krijgen als hij 500 euro ”import tax” betaalde, een absurd bedrag gezien de lage waarde van zijn eigendommen. Dat de politie hem oppakte voor ”illegale handel” is de grootste onzin op aarde. Jaco werd als revolutionair socialist opgepakt omdat hij een t-shirt droeg met woorden van Karl Marx en http://www.socialistworld.net. De Belgische politie heeft duidelijk gemaakt dat het niet gediend is van socialisten, die strijden voor democratie en vrijheid in China. Gezien de goede handelsrelatie tussen België en China is het meer dan duidelijk dat de Belgische regering alles op alles stelt, om handelsbelangen boven mensenrechten te plaatsen!

De acties van de luchthaven beveiliging en de Belgische politie zijn misdadig en passen helemaal binnen de normen van de Chinese staatsveiligheidsdienst. Zonder ook maar na te gaan waar Socialistische Actie voor staat, gingen politie agenten ervan uit dat ze te maken hadden met een ”extremist” zeker om Jaco politiek actief is en tegen de Beijing dictatuur strijdt. De politie verschuilde zich achter douane regels, maar alleen al dat ze zeiden dat Jaco toebehoort tot een ”extremistische” organisatie en dat België daar een probleem mee had, bewijst genoeg!

Iemand die actief is voor kapitalistische politieke partijen zal nooit opgepakt door de luchthaven beveiliging. Wie een t-shirt draagt van ”acceptabele” politici zal geen problemen ervaren. Maar wanneer een revolutionair socialist zijn kleuren laat zien is het meteen ”extremisme”. Jaco is het slachtoffer geworden van een doelbewuste actie om critici van het Beijing regime te intimideren in Europa. Want westerse regeringen willen vooral de zakenrelaties goed houden, daarvoor moeten democratische rechten geofferd worden!

BRON: Socialisme.be 

Advertenties