CETA is er en TTIP zal volgen

Het ”Comprehensive Economic and Trade Agreement” is gekomen, het bedrijfsleven kan juichen nu de Waalse sociaal democraten akkoord gegaan zijn met dit neoliberale verdrag. Net als het verdrag van Maastricht uit 1992, geeft CETA veel macht aan de bedrijven en daar zijn veel Europese arbeiders bezorgd over. Maar de liberale premier van Canada wuift alle kritiek weg. Hij beweert dat zijn land ”progressief” is en dat CETA vooral een ”progressief” akkoord is. Dat vooral het kapitalisme er beter van wordt, verzwijgt de premier. De capitulatie van de Waalse sociaal democraten komt niet onverwachts, het was een illusie om te denken dat ze zich sterk zouden houden!

Justin Trudeau is premier van Canada. Hij is lid van de Liberale Partij van Canada, een D66 partij die vooral nadruk legt op vrije handel en sociale vrijheden. Hoewel de partij minder neoliberaal denkt dan bijvoorbeeld de Conservatieve Partij van Canada, zijn de liberalen ook grote voorstanders van het kapitalisme!

CETA is erdoor. Liberalen, conservatieven, christen democraten en sociaal democraten hebben dit mogelijk gemaakt. Het tijdelijke verzet van de Waalse sociaal democratie bracht de Europese Unie even in paniek, maar na enkele dagen staakte de Waalse ”Socialistische” Partij haar verzet. In Nederland zijn vooral de PVV, SP en GroenLinks tegenstanders van CETA, terecht. Maar alle andere kapitalistische partijen steunen het vrij handelsverdrag. Revolutionair socialisten verwerpen het verdrag vooral vanwege de Investeerder-staatarbitrage. Dit maakt het mogelijk dat bedrijven, overheden kunnen aanklagen als die beleid voeren die hun winsten in de weg staat!

Het is nu wel logisch dat een toekomstig socialistisch land niet binnen de Europese Unie kan en moet blijven. Door CETA en straks TTIP is het neoliberale kapitalisme zo geïnstitutionaliseerd dat een socialistische koers ondenkbaar is. Daarom is het ook nutteloos om op kapitalistische partijen te stemmen bij verkiezingen. Of je nu PvdA, VVD, D66 of CDA stemt, het kapitalisme zal altijd een regering krijgen die naar hun opvattingen danst!

Er is een mogelijk om tegen dit neoliberale verdrag in te gaan. Een referendum over CETA kan doorgevoerd worden als men meer dan 400.000 handtekeningen kan verzamelen. Jan Roos en de rechts populistische website; GeenStijl deden dat met GeenPijl. Zij organiseerde een referendum over de samenwerking tussen de EU en de anticommunistische Kiev dictatuur in Oekraïne. Tegenstanders van CETA zouden ook zo’n referendum kunnen organiseren. Natuurlijk zal de gevestigde politiek alles in het werk stellen om dit te voorkomen. Want VVD, PvdA, D66 en CDA willen niet dat de kiezer zich tegen het vrijhandelsverdrag met Canada keert. Revolutionair socialisten zouden het juist aanmoedigen zo’n referendum!

Maar gaat Jan Roos dit doen? Eerder niet, want de populist gaat liever campagne voeren voor VNL. Deze splinterpartij is ontstaan uit ex-PVV’ers die de ”Partij voor Vreemdelingenhaat en Vrijemarktpolitiek” te ”links” vonden. VNL wil vooral een echte rechtse partij zijn voor ondernemers, rechtse individualisten en tegenstanders van moslims en vluchtelingen. De belastingen moeten omlaag, iedereen gaat 25% inkomstenbelasting betalen (goed voor de rijken en de kapitalisten). Meer geld naar wapens en oorlogsmateriaal (defensie) en geen cent naar ontwikkelingshulp. VNL is inderdaad een rechtse partij!

De Internationale Socialisten geven goed aan hoe politiek links zich kan inzetten voor een referendum omtrent CETA. Zij wijzen terecht op het gevaar van nationalisme, dat vooral bij het laatste referendum over Oekraïne heel sterk was. Om tegen dit nationalisme in te gaan moet politiek links campagne voeren, onafhankelijk van de rechtse nationalisten. De vorige keer was de SP zelfs te te zien op posters van GeenPijl, de organisatie van Jan Roos. Politiek links moet zich juist anti-nationalistisch opstellen en dat betekend dat ze niet samen moeten optrekken met nationalisten!

Een referendum over CETA en TTIP is de grootste nachtmerrie van Mark Rutte en zijn PvdA partners. Ook D66 en CDA vrezen de reactie van Brussel als Nederlanders zich tegen dit neoliberale verdrag keren. Het is nu al duidelijk dat premier Rutte zich niet sterk houdt omtrent het duidelijke NEE van Nederland, in zaken Oekraïne. Hierdoor zal de kloof tussen burger en politiek alleen maar groeien. De SP zou het voortouw moeten nemen in de campagne tegen CETA en TTIP. Emile Roemer moet pleiten voor een referendum in alle EU landen. Dan pas is te zien hoeveel Europeanen inderdaad achter het ”Comprehensive Economic and Trade Agreement” en het ”Transatlantic Trade and Investment Partnership” staan!

 

TOPSHOT-BELGIUM-EU-CANADA-POLITICS-CETA

Justin Trudeau met Donald Tusk (President EU Raad) en Jean Juncker (President EU Commissie). Ja, de heren kunnen lachen, want het Canadese en Europese kapitalisme is tevreden!

Advertenties