Associatie Verdrag komt toch

”De overeenkomst verplicht Oekraïne tot economische, gerechtelijke en financiële hervormingen om zijn beleid en wetgeving af te stemmen op die van de Europese Unie”. Alleen al met deze woorden is duidelijk dat het Associatie Verdrag tussen de EU en het anticommunistische Kiev regime, verworpen dient te worden. Beleid en wetgeving af stemmen op die van de EU, betekend voor Oekraïne dus dat ze zich volledig aan het neoliberalisme moeten onderwerpen. Want de EU is een bolwerk voor het bedrijfsleven en dus moet ook deze ex-Sovjet republiek, zich onderwerpen aan de macht van de groot kapitalisten. Revolutionair socialisten zeggen dus NEE, tegen elk verdrag dat kapitalistische normen en waarden nastreeft!

Los van de economische eisen is het nog maar de vraag of Europa echt iets gaat doen tegen de dictatoriale mentaliteit van het Kiev regime. President Petro Poroshenko heeft namelijk een anticommunistisch beleid geïntroduceerd, communistische partijen verboden en de opvattingen van Karl Marx gelijk geschakeld aan die van Adolf Hitler. De corrupte oligarch laat Sovjet monumenten vernietigen en verheerlijkt antisemitische Oekraïense nationalisten die met de Waffen SS tegen de Sovjet-Unie vochten. Hoe wreed het stalinisme ook was, dit mag geen excuus zijn voor de verheerlijking van anti-Sovjet nationalisten, verantwoordelijk voor massamoorden op Oekraïense joden en Poolse arbeiders tussen 1941 en 1945!

Dat alle regeringen van de EU het verdrag geaccepteerd hebben bewijst hoe sterk het neoliberalisme staat. Zelfs linkse partijen (GroenLinks) steunen dit associatie verdrag met de illusie dat Europa voor meer democratie gaat zorgen in de ex-stalinistische republiek. Maar revolutionair socialisten weten wel beter. Sinds de ondergang van de Oekraïense Socialistische Sovjet Republiek in december 1991, is het land afgegleden in een corrupt bovennest. Oekraïne staat er zelfs slechter voor dan Roemenië en Bulgarije, ook voormalige stalinistische landen. Modaal verdient een Oekraïense arbeider slechts 152 euro per maand, dat is minder dan 2.000 euro op jaarbasis!

Door de lage lonen is corruptie erg hoog. Politie en overheid doen niet moeilijk en laten zich heel makkelijk omkopen. Vriendjespolitiek en machtsmisbruik zijn hierdoor dagelijks aan de orde. Het politieke klimaat is er zelfs slechter op geworden sinds de Euromaidan in december 2013, een einde maakte aan de pro-Russische regering. In reactie op het omverwerpen van president Viktor Yanukovych, grepen Russisch sprekende Oekraïners naar de wapens. Met steun van Rusland zijn deze separatisten al bijna vier jaar verwikkeld in een bloedige burgeroorlog met de Kiev regering. Die laat critici omschrijven als ”pionnen” van Moskou en met het verbod op communistische partijen, is Oekraïne officieel een anticommunistische dictatuur geworden. Een dictatuur waar Europa graag mee wil samenwerken, tegen Rusland natuurlijk!

Dat het Kremlin zich bedreigt voelt door het Europese imperialisme is meer dan begrijpbaar. In 1991 beloofde de Amerikaanse president Bush aan Sovjet president Gorbachev, dat de NAVO zich niet verder uit zou breiden richting Moskou. Maar dat is precies wat in de afgelopen jaren gebeurd is. De NAVO heeft zich uitgebreid terwijl Rusland juist grondgebied (Sovjet landen) verloor. Daarnaast was de Yeltsin periode (1991-1999) een grote schaamte voor de Russen. Pas met de opkomst van Vladimir Poetin werd het patriottisme en Russisch chauvinisme weer opgevoerd. Poetin is bereid om het westen uit te dagen en veel Russen steunen hem hierin. De Russische president heeft weinig met democratische opvattingen. Zelfs de bourgeoisie heeft slechts één keus: zich onderwerpen aan het Kremlin. Oligarchen die dat weigeren worden als ”corrupte zakenmensen” opgepakt. Wie loyaal is wordt een ”patriottische ondernemer” genoemd. Laten we duidelijk maken dat Vladimir Poetin’s oligarchie niet minder corrupt is dan die van Poroshenko!

Er zijn echter grotere belangen in het spel. Oekraïne wil deel worden van het westerse blok tegen Rusland. Er is echter een groot deel van de Oekraïense bevolking, die dat helemaal niet willen. Het land is diep verscheurd en de burgeroorlog in Donetsk en Luhansk toont hoe diep de haat tussen de twee etnische groepen gegroeid is. Westerse Oekraïners zijn diep anti-Russisch en minachten alles dat ook maar iets met Rusland te maken heeft. Helaas houdt deze dogmatische houding ook in dat de arbeidersklasse van West-Oekraïne, zich laten misleiden door rechts nationalisme en neoliberalisme. In het oosten is de bevolking meer Russisch gezind en ook positiever over de Sovjet periode. Probleem is dat de oosterse Oekraïners de propaganda van Moskou als zoete koek slikken. We hebben dus een land dat door en door corrupt is, waar etnisch nationalisme een burgeroorlog aan twee kanten aanmoedigt en waar twee imperialistische machtsblokken om strijden!

Nederland stemde duidelijk NEE in een referendum over het associatie verdrag tussen Brussel en Kiev. Toch is Mark Rutte ervan overtuigd dat hij snel akkoord zal gaan. De EU heeft wat toezeggingen gedaan en volgens hem zijn hierdoor de bezorgdheden van het NEE kamp meegenomen. Revolutionair socialisten vinden dat onzin. Dit associatie verdrag komt maar één sociale klasse in Oekraïne ten goeden en dat is de klasse der groot kapitalisten. De klasse die aan de macht is via Petro Poroshenko. De EU wil natuurlijk Kiev aan haar kant hebben tegen Rusland, dat is de werkelijkheid. Democratie, mensenrechten ze moeten allemaal het onderspit delven. Imperialistische belangen zijn belangrijker voor de machthebbers in Moskou, Brussel en Washington DC!

Mark Rutte denkt dat hij gewonnen heeft, maar in feite winnen alleen de rechtse nationalisten van de PVV. Want Geert Wilders ziet zijn populariteit alleen maar stijgen. Schuldig hieraan is de kapitalistische politiek en met name de PvdA, GroenLinks en in mindere maten ook de SP. Ook al doet Emile Roemer zijn best, hij is niet socialistisch ingesteld en ook geen revolutionair te noemen. Een brave burgervader, een vriendelijke leerkracht, maar geen revolutionair socialist. Daarom stagneert de partij in de peilingen, terwijl er zo veel potentiaal is voor de SP om een partij van de arbeidersklasse te worden. Vanuit haar populistische overtuigingen, durft de SP ook geen actieve strijdt te voeren tegen racisme en discriminatie. Omdat ze veel te bang zijn om witte stemmers te verliezen. De SP doet ook mee met de massaontkenning dat Nederland een racisme probleem heeft. Hierdoor voelen etnische minderheden zich minder thuis bij de ”Sociaaldemocratische” Partij!

Wilders is dan wel schuldig bevonden voor het aanwakkeren van discriminatie, zijn aanhang vereren hem als ”slachtoffer van politiek correct denken”. Ook in Amerika zijn er linkse figuren die vinden dat je hem niet mag veroordelen. Progressieve sociaal democraten in de VS zijn heilig overtuigt van de absolute vrijheid van meningsuiting. Dit is typisch voor de Amerikanen die onder het motto van ”vrijheid van meningsuiting” nog steeds massief doen aan discriminatie en racistische uitspraken. Het is zelfs toegestaan in sommige Amerikaanse staten om diensten te weigeren aan klanten die bijvoorbeeld homoseksueel zijn of niet-christelijk van oorsprong. Zover vinden de Amerikanen dat vrijheid van meningsuiting mag gaan. Revolutionair socialisten zien dat anders. Wij zijn tegen absolute vrijheid van meningsuiting. Racisme en discriminatie zijn geen meningen en wie hele bevolkingsgroepen wil stigmatiseren en buitensluiten, hoort berecht te worden!

Er moet oppositie komen vanuit de arbeidersklasse. Niet op etnisch nationalisme, discriminatie en ”eigen volk eerst”. Nederland heeft een arbeiderspartij nodig op een socialistisch programma. Een programma dat opkomt voor de belangen van de werkende klasse en zich verzet tegen het neoliberale kapitalisme, de elitaire monarchie, de NAVO en de EU. Het doel van zo’n arbeiderspartij moet de socialistische raden-democratie zijn, de heerschappij van arbeidersraden. Socialisme kan echter niet door een voorhoedepartij worden opgericht. De partij leidt slechts de arbeidersklasse, zonder klassenbewustzijn is socialisme niet mogelijk. Daarom is het de taak van revolutionair socialisten om mensen te mobiliseren voor een socialistisch alternatief. Dat is eigenlijk de taak van de SP, maar die praat niet meer over het bereiken van een socialistische samenleving. Dat is de tragiek van politiek links in Nederland, wij hebben een partij van de arbeiders nodig!!

 

Rutte ontvangt parlementsvoorzitter Groysman van Oekraine

Advertenties