SP stagneert, PvdA afgemaakt

De SP van Emile Roemer is opnieuw gestagneerd. Weer lukte het de gematigde socialisten niet om meer zetels te winnen. Revolutionair socialisten hadden dit al verwacht, maar gelukkig viel het verlies mee. De partij verloor één zetel en kwam uit op 14. Toch is RSM niet blij met de reactie van Roemer. Die denkt weer dat alles goed gekomen is. Weer verloor de SP stemmen en weer snappen ze niet waarom. Dit toont aan de bij de ”Sociaaldemocratische” Partij geen klassenbewustzijn heerst. Alles binnen de SP is gericht op het burgerlijke model, over een socialistisch alternatief wordt niet gepraat. De neoliberale VVD wist een groot deel van haar electoraat voor zich te houden. Maar de Partij van de Arbeid is volledig vernietigd. Nog maar negen zetels behoudt de voormalige arbeiderspartij in de Tweede Kamer!

Met 33 zetels is de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, jammer genoeg weer de grootste partij van Nederland. Tweede partij is de radicaal rechtse ”Partij voor Vreemdelingenhaat en Vrijemarktpolitiek” geworden. Toch had Wilders op een hoger zetelaantal gehoopt, zijn PVV won vijf zetels meer en komt uit op 20. De echte grote winnaars zijn met name GroenLinks, CDA en D66. Onder leiding van Jesse Claver kreeg GroenLinks meer dan 10 extra zetels. D66 van Alexander Pechtold komt uit op 19 zetels, het CDA krijgt ook 19 zetels!

Wie gelukkig niet in de Tweede Kamer komt is Jan Roos en zijn rechts nationalistische: Voor Nederland. VNL is een partij die nog rechtser wil zijn dan de PVV. Roos komt uit het GeenStijl kamp, een racistische website waar nationalisten en ander extreem-rechts tuig hun haat vrij uiten. GeenStijl stond aan de wieg van GeenPeil, die trouwens ook meedeed met de verkiezingen als politieke partij. Zowel VNL als GeenPeil wonnen niet genoeg stemmen voor een zetel. Met 80,04% die kwam stemmen, kun je zeggen dat er een hoge opkomst was!

Dat het GeenStijl tuig niet gewonnen heeft is goed, maar de ”beschaafde” nationalisten van het ”Forum voor Democratie” waren wel in staat om met twee zetels de kamer te bereiken. Thierry Baudet ziet zich als een nieuwe Pim Portuyn en is niet vies om de ”superioriteit” van de witte Europeanen duidelijk te maken. Met 5.000 leden is het ”Forum voor Democratie” een nieuwe nationaal conservatieve partij in Nederland. Wilders heeft misschien wat stemmers aan Baudet verloren. Die weet heel goed zijn racisme en etnisch nationalisme te verduisteren onder een net pak en braaf taalgebruik. Fortuyn was daar ook goed in!

Politiek rechts is versterkt uit de verkiezing gekomen. Dat had Revolutionair Socialistische Media al voorspelt. Na jaren het neoliberalisme gesteund te hebben is de PvdA echter afgestraft. Nog maar 9 zetels houdt de voormalige arbeiderspartij over. De klap moet enorm hard geweest zijn. Maar ze verdienen het, de PvdA heeft sinds Wim Kok een beleid gesteund dat de rijken en het kapitalisme ten goeden kwam. Arbeiders moesten steeds toekijken hoe de ”sociaal democraten” zich lieten spannen voor neoliberaal wanbeleid. De linkse kiezer heeft de PvdA nu voorgoed verlaten. Het is alleen zo jammer dat die overgelopen zijn naar GroenLinks, D66 of DENK en niet naar de SP. Want vooral DENK komt in de Tweede Kamer met drie zetels!

Nederland heeft nood aan een arbeiderspartij. Zo’n partij op een socialistisch programma zou de steun van de arbeidersklasse kunnen winnen. Helaas is het klassenbewustzijn zo laag dat vele zich laten leiden door burgerlijke opvattingen. Die opvattingen zijn erg dominant geworden de laatste 28 jaar. Over alternatieve economische systemen wordt niet gepraat, alleen het kapitalisme zou voor ”welvaart” kunnen zorgen. Dat is de heersende dogma van de kapitalistenklasse. Toch snappen veel arbeiders dat dit systeem hun niet ten goeden komt. Het probleem is dat politiek links geen duidelijk antwoord heeft op de berg aan leugens en onwaarheden die politiek rechts verspreidt. De SP is te braaf en durft niet te praten over socialisme. Vermoedelijk zitten ze nog steeds vast in de illusie dat het socialisme iets met Rusland en China te maken heeft. Logisch ook, want de SP leiding was ooit heilig ervan overtuigd dat met name Beijing het ”juiste socialisme” nastreefde!

Socialisme is geen dogma en ook nooit ergens gerealiseerd. Rusland deed een poging in 1917, Spanje in 1936 en ook in Duitsland, Hongarije en Finland waren pogingen van de arbeidersklasse om de macht te grijpen. De revolutie lukte alleen in Rusland, maar door isolatie en de burgeroorlog kon het stalinistische kankergezwel ontstaan. Stalin wist de gehele revolutionaire arbeidersbeweging te verslaven aan zijn wil. Wie kritiek op hem had werd eerst geroyeerd en later vermoord. Hierdoor konden de gematigde socialisten (later de verrechtste sociaal democratie) de revolutionair socialistische ideologie neerzetten als ”totalitair” en ”ondemocratisch”!

De kabinet’s formatie zal lastig worden. Maar VVD, D66 en CDA kunnen met ChristenUnie een makkelijk neoliberaal kabinet opstellen. Deze vier kapitalistische partijen hebben al eens eerder samengewerkt om het Nederlandse kapitaal van dienst te zijn. De relatie tussen D66 en ChristenUnie is lastiger, omdat de seculiere Democraten en de religieuze christenen elkaar niet echt vinden op het gebied van secularisme, homoseksualiteit, abortus en hulp bij zelfdoding. Hoe dan ook, de nieuwe regering zal vermoedelijk bestaan uit vier kapitalistische partijen en Mark Rutte zal weer in het torentje zitten!

Politiek links heeft weer verloren en dat is dramatisch. Het onvermogen om een strijdbaar socialistisch alternatief neer te zetten, bewijst de handicap van links. Revolutionair socialisten blijven pleiten voor een arbeiderspartij. Zo’n partij moet echter groeien uit de arbeidersklasse en die is in Nederland, behoorlijk passief. Dat komt ook omdat de vakbonden totaal niet strijdvaardig zijn en vaak de PvdA lijn volgen. Als de FNV zou breken met de sociaal democraten en een nieuwe arbeiderspartij opricht, dan is er een mogelijkheid om de rechtse partijen uit te dagen!

Helaas is het rechtse denken zo verankert dat zelfs arbeiders zich laten leiden door partijen zoals de VVD. Die weet heel slim de mensen tegen elkaar op te zetten. Vooral de kloof tussen werkende arbeiders en baanloze arbeiders wordt steeds groter. Rechts beweert voor de ”hardwerkende” Nederlander op te komen en trekt deze groep arbeiders naar zich toe. Omdat politiek links geen duidelijke visie heeft om werkende arbeiders te beschermen, laten die zich (mis)leiden door neoliberale onwaarheden en vooroordelen!

De strijd gaat door. Revolutionair socialisten zullen blijven pleiten voor een echte partij van de arbeiders. De SP lijkt steeds minder die partij te kunnen worden. Het onvermogen van Roemer om de stagnatie van de SP te begrijpen, toont weer eens aan hoe beperkt deze ”Sociaaldemocratische” Partij denkt. Een nieuw kabinet zal neoliberaal zijn en de aanvallen op de arbeiders opvoeren. Daar moet verzet tegen opgebouwd worden. Want we moeten het niet pikken, dat we een regering hebben die alleen de rijken, de kapitalisten en het internationale kapitaal van dienst is!!

 

Asscher dacht te winnen. Hij werd afgemaakt, want de linkse kiezer is het verraad van de PvdA zat

Advertenties